Niet meer weten wat “De Waarheid” is.

Was “de waarheid” maar zo eenvoudig als een kei op een strand

Een actueel thema, De Waarheid. Verkiezingsprogramma’s, factfinding, het wordt steeds actueler in het nieuws. Tussen mensen is het onderwerp “oud als Methusalem”, die volgens de bijbel trouwens 969 jaar oud is geworden. Veel onenigheid tussen mensen gaat over “De Waarheid”. “Jij liegt, ik spreek de waarheid”. En die onenigheid, die ruzies, kunnen hoog oplopen. Het is kennelijk erg belangrijk voor ons wat de waarheid is. En misschien nog wel meer dat onze waarheid niet onderuit gehaald wordt.

Waarheid of waarde?

Een klein decennium geleden is mijn vader overleden. Mijn broers en ik hebben alle drie gesproken op zijn begravenis. Zonder overleg vooraf over de inhoud van wat we zouden zeggen, hebben we alle drie op onze eigen manier beschreven wie onze vader was. Of eigenlijk, wie onze vader voor ons was. Daar kwamen drie totaal verschillende vaders naar voren. Als ik van alle drie een karikatuur zou maken kom ik op een “opvliegende vader” een “betrokken vader” en een “afwezige vader”.  Het mooie ervan is dat “de waarheid” van wie hij is geweest niet belangrijk was, het ging over ons beeld dat wij van hem hadden en eigenlijk vooral over wie hij voor ons is geweest en nog steeds is. Wat hij voor ons betekent, wat zijn waarde voor ons is. En die waarde gaat natuurlijk vreselijk veel verder dan die karikatuur die ik eerder vertelde.

Wat is de waarde voor jou?

De waarheid gaat een een andere kant op dan jouw waarde en mijn waarde die wij er aan hechten

De waarheid gaat een een andere kant op dan jouw waarde en mijn waarde die wij er aan hechten

Mijn waarde en jouw waarde gaan een hele ander kant op dan de waarheidZodra je kunt komen tot de vraag: wat is de waarde voor jou dan krijg je zinvol/zingevend contact met elkaar. Dan moet je elkaar wel toetsen / bevragen. Begrijp ik je goed dat ….? Eiegenlijk is een gesprek over “de waarheid” altijd een gesprek over onderliggende kwetsbaarheden die niet benoemd mogen worden. Over oud zeer.

Je kunt denk ik stellen dat “de mate waarin de waarheid belangrijker wordt, de waarde, je kwetsbaarheid en zingeving meer naar de achtergrond verdwijnt”.

Jouw waarde, jouw waarheid

Als je in jouw leven de weg kwijt aan het raken bent. Omdat de waarheid zo vaak geweld is aangedaan, omdat de waarheid in handen van de macht is dan kun je jezelf, je energie, je vitaliteit kwijt raken. Het is dan hoog tijd om jouw waarheid terug te vinden, jouw innerlijk compas. Soms is het handig om de stilte en ruimte van (hapto-)therapie daarbij te gebruiken. In ieder geval is het belangrijk om jouw koers terug te vinden en om even niets met al die meningenen belangen buiten jezelf te hoeven.