Zin, bezieling, vertrouwen en geloof

Spiritualiteit, zingeving, bezieling, vertrouwen en geloof: Woorden die ik van veel waarde acht, die mij aanspreken, die ik regelmatig tegenkom als ik aan het werk ben met mensen. Voor de ander en gelukkig ook voor mijzelf.

Woorden die mij aanspreken zullen vaak andere zijn dan de woorden die jou aanspreken. Tijdens therapie merk ik dat de woorden zelf uiteindelijk niet belangrijk zijn. Maar de lading / het gevoel achter de woorden wel, vaak is die lading, de waarde, ook universeel / herkenbaar voor de ander.
Ook merk ik dat als de waarde los mag komen van de gekozen woorden, praten wel zinvol ehet-leven-is-een-puzzel-alle-stukjes-moeten-op-zijn-plaats-vallen-om-het-geheel-compleet-te-maken-easy-branchesn heel nabij, koesterend en ontroerend kan zijn.

Ieder is in zijn eigen taal op zijn eigen wijze met eenzelfde levenspuzzel bezig: wat kom ik doen hier op aarde en hoe richt ik mijn leven op passende wijze in?

Mijn ervaring is dat het helend, troostend en inspirerend werkt als je kunt verbinden met de ander hierover. Belangrijk is dat het helder blijft wat jij bedoelt en wat ik bedoel. Voor dat je het weet zit je in een gezamenlijk hosanna, zonder scherp te hebben wat over jou gaat en wat over mij.

Bezieling die ik uit mijn werk haal is:
Dat ik naast al mijn twijfels en onzekerheden in de basis uiteindelijk zo veel vertrouwen heb in de ander èn mijzelf. Door naast de ander te “zijn”: mee te bewegen met die ander waar dat passend is en mijn eigen koers te volgen waar ik dat nodig heb. Als mij dat lukt, dat dan de ander altijd verder komt in zijn of haar ontwikkeling, weer vrijer wordt, minder angstig, meer vertrouwen. Behalve dat die ander er verder mee komt, zijn het vaak diezelfde momenten die ook voor mij bezielend zijn, waarmee ik verder kom.

zie ook bericht Religie en haptotherapie