Strafschoppen

Bij het kijken bij naar al die mooie sport op televisie de afgelopen weken, viel me de typische wijze op waarmee bij de wedstrijd Duitsland – Italië, eigenlijk alle 16 strafschoppen genomen zijn. Opvallend veel strafschoppen gingen er naast en opvallend was ook de wijze waarop de strafschoppen genomen werden:

Ruimtebesef

Al die spelers die tijdens de wedstrijd op een magische wijze continue overzicht hebben over alle mede- en tegenspelers. Naast hun zalige technische vaardigheden met de bal, is dat besef van hun ruimte (het hele speelveld met alle spelers) een het grootste goed wat zij in huis hebben. Als ze tijdens de wedstrijd van dat ruimtebesef geen gebruik zouden maken, zijn ze geen knip voor hun neus waard.

Opperste concentratie een helemaal afgesloten

Bij het nemen van de strafschoppen zetten die topatleten ineens die kwaliteit helemaal overboord. Ze sluiten zich af, en zijn (blijkbaar) van mening dat ze het helemaal zelf moeten doen, en dat hun omgeving alleen maar storend is. Daarmee zetten ze een heel groot deel van hun kwaliteiten overboord en missen vervolgens opvallend veel strafschoppen.

Atletiek

Bij het EK atletiek zie/zag je met enige regelmaat het tegenovergestelde. Daar maakt regelmatig een atleet juist gebruik van zijn omgeving. De atleet verbind zich met het publiek, vraagt die om opzwepend mee te klappen. Ook die atleet moet helemaal zelf de prestatie neerzetten, maar weet dat hij dat niet alleen hoeft te doen. Dat hij gebruik kan maken van de energie van zijn omgeving. Zie bijvoorbeeld Daphne Schippers voor haar 200 meter finale (3min30)

Elco van der Geest & Ted Troost

Enkele weken geleden heb ik van Elco van der Geest, Judoka, een workshop gehad. Ook een individuele sporter, Hij vertelde tijdens die workshop hoe hij een tijd zichzelf voor een wedstrijd, net als alle judoka’s, zichzelf stond op te peppen en te concentreren en eigenlijk steeds minder plezier en steeds minder succes kreeg. Tot hij een aantal keer bij Ted Troost was geweest. Die leerde hem juist om de energie van het publiek te gebruiken, open te staan voor zijn omgeving.

Nederlandse strafschoppen

Mocht Nederland nog eens meedoen met een groot toernooi, dan kan ik ze van harte aanraden om daarbij gebruik te maken van al hun kwaliteiten.  Jammer eigenlijk, dat er vanavond, tijdens de finale, geen strafschoppen waren. Ik had nog wel eens goed willen kijken.