Ted Troost, bijna 80 en heerlijk vitaal!

Ted Troost, weet je nog wel?

Dat is die haptonoom die begin ’80 Hein Vergeer het ijs weer heeft doen voelen en die bij het WK 1988 een groot deel van het Nationale elftal onder handen heeft genomen. Dat is ondertussen wel een slordige 30 jaar terug, daar moet je dus wat ouder voor zijn om dat te weten.

Vrijer en daarmee beter

Indertijd is hij gestopt met het begeleiden van topsporters omdat de essentie “vrijer en daarmee beter” uit de haptonomie, verloren ging. Het ging steeds meer alleen maar om beter te worden en dat schuurt. Alleen maar beter willen worden verkrampt, daar wordt je niet vrij van. Als topsporter word je daar niet vrijer van en als haptotherapeut ook niet. Dan moet je je eigen vrijheid herwinnen, al is het door te stoppen met iets dat zo succesvol was, zoals Ted toen gedaan heeft. Dat is ondertussen een slordige 30 jaar terug.

Ook nu, anno 2016, begeleidt hij nog met veel vitaliteit en empathie een groep van 50 haptotherapeuten naar een beter mens-zijn en een beter therapeut.

En één van die 50 ben ik, dat voelt als een groot voorrecht!

“Praktijk gaat voor theorie”

Heerlijk om vooral niet te hoeven kijken naar hoe goed Ted is, alhoewel ik dat graag doe. Maar van kijken alleen kom je/ik niet (veel) verder. Juist het zelf ondergaan en vooral ook zelf doen maakt dat ik op een heerlijk vrije manier het allerbeste uit mijzelf kan halen. Zelf aan de bank staan, een “cliënt behandelen” onder het oog van de meester en je dan niet bekeken voelen maar ondersteund voelen. Dat maakt dat ik op een heerlijk vrije manier het allerbeste uit mijzelf kan halen. Zo wil ik dat ook in mijn praktijk doen. Die vrijheid ervaar ik al met enige regelmatig in mijn werken met kinderen en met verstandelijk beperkte mensen. Ook met juist heel hoog begaafde mensen voel ik me regelmatig heerlijk vrij. Werken met gewone mensen zoals jij en ik, daar mag ik nog vrijer in worden, daar mag ik nóg beter in worden. Voorlopig heb ik nog twee dagen masterclass met Ted te gaan, dat komt best goed.

Empathie

Empathie, dekt een groot deel van de lading van wat mij vrij maakt. Dat woord leer ik opnieuw ontdekken, daar kan ik wel wat mee!

2016-04-21 (1)