Corona, angst en verbinding

Met enige (on-)regelmaat schrijf ik hier over angst, nu een heel actueel thema. Angst is een krachtige emotie iedereen gaat op zijn manier om met de angst voor het onzekere. En onzekere tijden zijn het. Allereerst hoe ik er praktische gezien mee om ga (duidelijkheid helpt bij angst):

Corona beleid van Haptotaal

Ik geef nog steeds therapie. Meer dan de helft van mijn cliënten geeft er de voorkeur om de therapie nu even stil te zetten, daar heb ik alle begrip voor, daar ben ik niet rauwig om. Ook vraag ik cliënten met (milde) ziekte verschijnselen om niet te komen.  Tegelijk wordt ik ook blij van de cliënten die wel komen. Ik ervaar mijn werk als bezielend, ik doe het graag. Als het even kan voeren we een gesprek op afstand en doen we oefeningen op enige afstand. Wees duidelijk wat jij daar in niet wilt. In de praktijk staat een wastafel met een drukflesje met zeep, daar kan en mag je altijd jouw handen wassen, zo vaak je wilt. Ik was mijn handen in ieder geval bij binnenkomst en tussen de cliënten door. Naar ik begrepen heb is het goed om de zeep een kleine minuut de tijd te geven om zijn werk te doen, die tijd neem ik er dus voor. Mocht het niet ok voor jou zijn om te komen? Afbellen!

Angst verbind

Nu is dat maar de helft van de waarheid. Maar: als je de verbinding met je angst weet te vinden en zeker als je daar anderen bij kunt laten, dan biedt dat heel veel. Neem alle positieve filmpjes die je op internet kunt vinden. Het zingen vanaf de balkons in Italië. Dat zien voelt warm en geeft hoop. Die gezamenlijkheid en medemenselijkheid, daar ontspan je van. Daar wordt je, zelfs in deze angstige tijden, een beetje gelukkig van.

Angst verkrampt

De andere kant van angst is verkrampen. Paniek, hyperventilatie, of juist apathie. Dat is niet “samen” maar heel erg alleen. Eerder last van mensen hebben dan iets met de ander kunnen.

Daar komt die weer: bewustwording

Ik heb het er vaker over: bewust worden van wat je doet. Zeker niet om jezelf te gaan controleren, dat helpt echt niet. Wat je wel met bewust meemaken welke keuzes je maakt is ervaren hoe die uitpakken en eventueel de volgende keer het iets anders doen.

Ik denk dat iedereen de afgelopen week wel iets van een verkrampende angst heeft ervaren en ook warm is geworden van de beelden van solidariteit. Het helpt om te ervaren welke neiging je krijgt en als je dreigt om op alleen te gaan, om dan te onderzoeken hoe je wel het samen zou kunnen vinden. Of tenminste hoe te je eigen angst onder ogen kunt komen.

Vragen hierover? Mail me gerust met je vragen. Dan kunnen we uitpluizen hoe dat bij jou werkt en eventueel anders zou kunnen.

 

Bewust worden van jouw handelen

Door te gaan herkennen hoe jouw gedrag verandert (onverschilliger, krampachtiger, lakser, stoerder) kun jij jezelf weer een beetje meer gaan herkennen. Dat veranderde gedrag beïnvloed jouw keuzes, ook die keuzes die niets met “de bedreiging” te maken hebben. Voor je het weet is heel je leven beïnvloed door angst, ook je keuzes en handelen bij alle onderwerpen waar die angst eigenlijk helemaal niets mee te maken heeft. Dan ga je een angstig, verkrampt, leven leiden. Waar je normaal wel vrij en voelend je koers kunt bepalen voorkomt de sluier van angst nu dat jij je nog vrij voelt. En dat is zonde.

Differentiëren

Als jij helder hebt, kunt herkennen, hoe jouw angstig handelen aanvoelt. Als jij dat bewust bent, kun je daar ook keuzes in maken. Rationele keuzes en ook kiezen om, desnoods met een oefening, er voor te zorgen dat je weer wat meer ontspannen wordt. Want in angst leven is akelig en angstgedreven keuzes zijn meestal niet de beste keuzes.

Besmettelijk

Corona lijkt (cijfers van tweede week maart) ruim twee keer zo besmettelijk als een gewone griep. Daar waar iemand met een gewone griep gemiddeld twee mensen besmet, lijkt iemand met Corona vier mensen te besmetten. Corona lijkt dus besmettelijker dan een gewone griep. Als iemand uit grote persoonlijke nood een aangrijpend filmpje plaatst op youtube, dan slaat die angst al snel over op duizenden mensen. Emoties, zeker angst, zijn erg besmettelijk..

Wat kun jij doen?

Voor wat betreft Corona, volg de richtijnen van het RIVM.

Voor wat betreft ansgt, daar ben je niet zo maar van af.

Stap 1

Als je al angstig bent is het belangrijk om eerst weer “wat te landen”, jezelf te reguleren. Waarschijnlijk weet jij al prima hoe jij dat kunt. Eindje hardlopen, boek lezen, netflix serie kijken. Iets wat je altijd kunt doen is een ademhalingsoefening. Waar ik baat bij heb is de oefening om “gewoon” in te ademen: Niet extra diep of zo, gewoon in een tel of twee inademen. Om daarna in zes (rustige!) tellen uit te ademen. Het gaat er om niet te verkrampen, dus rustig uit te ademen. In het begin zal dat lastig zijn, doe dan een tel of vier en als dat lukt, probeer je uitademing te verlengen naar 6 tellen. Als het je lukt om dat op een rustige manier te doen, zul je zien dat je hartslag met een 10 slagen per minuut afneemt: je wordt echt rustiger!

Stap 2

Bewustwording: Schrijf ’s avonds drie momenten op waarop je best angstig was en tenminste één moment waarop je het goed had. Probeer terug te halen hoe het voelde: “rustig zijn” en “angstig zijn”. Ga herkennen hoe jij je voelt als je rustig bent en hoe jij je voelt als je angstig bent. En weet hoe je daar invloed op kunt hebben (netflix, ademhaling, etc)

Veel succes en een goede gezondheid toegewenst.