Lichaamstaal: versta jezelf!

Lichaamstaal vertelt “alles” over jou, tenminste: als je jezelf nog durft te laten kennen. Als jij keurig vormelijk doet zoals het hoort en je beleeft aanpast aan situaties, zonder dat iemand aan jou kan aflezen wat die situatie met jou doet. Dan zal je zelf ook moeite hebben met ervaren wat een situatie met je doet. Je wordt dan steeds beter in het onderdrukken van de signalen die je lijf automatisch uitzenden, tot op een niveau dat je zelf die signalen ook niet meer kunt ontvangen.

Corrigeren wat niet goed is

We hebben allemaal een verleden waarin we regelmatig gecorrigeerd zijn in wat we niet goed deden. En passant bepaalden anderen daarbij wat goed voor ons was. Op tijd naar bed, niet te laat op school komen, huiswerk maken, groente eten. Daarmee hebben we omgangsnormen en culturele waarden ons eigengemaakt. Dusdanig eigen dat we het zelf niet eens doorhebben. Zo corrigeren we onszelf, of passen we ons aan, continu zonder het door te hebben.

Casus Johan

Johan komt voor de vierde keer en maakt goed progressie met zijn hulpvraag. Vooral in zijn relatie was hij heel pleasing en kwam daarmee zelf veel te kort. Johan heeft tijdens haptotherapie geleerd om zich meer toe te vertrouwen aan zijn partner, om krachtig te blijven zonder het contact te verliezen. Nu de vijfde keer, het is begin december, begint Johan over zijn werk: Altijd tegen de kerst heeft hij het zo druk dat hij slecht gaat slapen en ook krijgt hij dan blessures bij het sporten. We zitten te praten, de sfeer is ontspannen en Johan zit relaxed achterover in zijn stoel. Ik vraag aan Johan of hij op zijn mobiel zijn werkmail wilt openen. Zodra Johan de mail leest gaat hij voorover zitten en zie ik zijn hele lijf aanspannen. Ik vraag hem zijn mobiel weer weg te leggen en mij te vertellen wat voor een mail het is die hij las. Het zal wel een belangrijk bericht zijn, denk ik. “Ach niets bijzonders eigenlijk, een medewerker die een stomme vraag stelt. ” Waarop Johan zich realiseert wat hij met zijn lijf, met zichzelf, doet. Hij schiet vol: “Shit, ik doe dat zelf!”

Ervaren hoe je het doet èn hoe het anders kan

Een les die Johan niet meer zal vergeten. Als je het zo duidelijk gevoeld heb in je lijf, zal je zo een les altijd herinneren. Net als fietsen verleer je dat nooit meer. Als je maar bewust bent van je lijf. Hoe vaak gaan we niet voorbij aan wat ons lijf ons te melden heeft? Soms omdat we er geen raad mee weten, omdat we van huis uit geleerd hebben dat je “niet mag zeuren”. Soms omdat je niet weet hoe je het anders kunt doen: Als er een heleboel werk ligt, moet je hard werken om het af te krijgen. “Kiezen op elkaar”, “Even doorbijten”, “Door de zure appel heen bijten”. Terwijl onderzoek keer op keer aantoont dat je veel productiever bent als je ontspannen werkt, het leuk houdt, pauze neemt en in contact met je omgeving, je collega’s, blijft.

Doucheputjes en roestige schroeven

Ga voor je zelf maar eens na hoe jouw lijf voelt als je iets “onhandigs” aan het doen bent. Of misschien maar alleen wat je met je gezicht doet. Bijvoorbeeld als je een roestige moer van je fiets los draait, of als je dat smerige douche putje schoon maakt. De kramp of afschuw op je gezicht staat model voor de kramp en gevoelloosheid in je hele lijf of het terughouden van je hele lijf bij dat gore doucheputje. En als je door de regen loopt, hoe doe jij dat? Met een chagrijnig gezicht en opgetrokken schouders? Je wordt er heus niet natter van als je niet chagrijnig bent of niet je schouders optrekt. Terwijl het wel heel anders voelt.

leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Makkelijker gaat het niet worden, wel leuker!

Voelen wat je lijf je te vertellen heeft is geen hogere wetenschap. Kenmerkend voor voelen is dat het eenvoudig is. Ook rust hoort bij voelen, terwijl onrust gaat over “niet willen/durven voelen”. Dus zodra het ingewikkeld wordt, gaat het niet meer over voelen, maar over verliezen in gedachtes of emoties. Daarmee wil ik niet zeggen dat het makkelijk is om te gaan voelen wat een situatie met jou doet, maar je leven wordt wel meer jouw leven. En het is voor jou zo veel zinvoller en leuker als je jouw leven lijdt.

Meer te weten komen over voelen/denken? Bel Peter 0614242802, of mail peter.leest@haptotaal.nl

Verder lezen over haptonomie?