Voelen, wat is daar nou moeilijk aan?

Voelen is zo een alledaagse bezigheid. Zonder voelen kun je niet voor jezelf zorgen, je zou binnen de kortste keren overlijden. Het kan ook flink van slag zijn, mensen met een burnout of PTSS kunnen daarover meepraten. Meestal is onze aandacht voor voelen wel min of meer in evenwicht. Soms is het heel handig om een deel van ons voelen “uit” te zetten. Als je een volle zaal toespreekt dan hoef je niet naar het toilet, je stresshormonen zorgen ervoor dat je daar even geen last van hebt. Onafhankelijk van of je nu vooraf een zenuwenplasje gedaan hebt of niet. Wel zo makkelijk.

 STRESS en dan….

Bij dat toespreken van die volle zaal zorgen de stresshormonen dat er extra zuurstof en suikers naar je hersenen gaan opdat je nog beter voor die zal staat. Bij een stressreactie wordt binnen enkele seconden je hele lijf ondersteboven gegooid je organen en huid worden op rantsoen gezet terwijl je hersenen en spieren optimaal bediend worden. Als je moet presteren komt dat goed uit. Maar als je lijf langdurig in de stressstand staat dan gaat er een hoop niet goed. Neem nou alleen dat niet hoeven plassen bij het toespreken van een zaal vol met mensen. Het is voor een paar uur prima om niet zo goed te kunnen voelen dat je blaas vol zit, dat moet je echter geen dagen volhouden. En stress beïnvloedt wel wat meer dan het voelen van je blaas alleen. Belangrijk dus om ook weer tot rust te komen, werkelijk tot rust.

PTSS, Burnout, Depressie,

PTSS, burnout, depressie zijn alle drie vaak langdurende aandoeningen. Bij alle drie is in de periode voor het ontstaan van de kwaal een periode van verhoogde stress geweest. De balans tussen spanning en ontspanning is te lang en te heftig ontregeld geweest. Makkelijk gezegd hoor, dat het allemaal met stress te maken heeft, maar daarmee heb je de oplossing nog niet in handen. Wat wel helpt is het opnieuw vinden van hoe ontspanning ook al weer voelt en een hernieuwde balans vinden tussen spanning en ontspanning. Bovendien is de ene mens erfelijk belast en veel gevoeliger voor bv een depressie dan een ander.

Haptotherapie

Een haptotherapeut is als geen ander in staat om je het gevoel van ontspanning in je lijf terug te laten vinden. Eerst kort en nog niet helemaal. Dan zul je met enige regelmaat bij de haptotherapeut moeten terugkomen. Daarna steeds meer, je gaat het ook in je eigen dagelijks leven herkennen. Je zult in deze periode nog maar een enkele keer terugkomen bij de haptotherapeut. Het wordt steeds gewoner, steeds meer van jezelf. Dat is gelijk ook het signaal om te stoppen met therapie.