Masterclass Ted Troost, een juweeltje

Vrijdag de 5 daagse masterclass Ted Troost afgerond: heerlijk bezielend, jammer dat het voorbij is. Wat ik uit deze dagen haal is is de combinatie van de bezieling van Ted, de kwaliteit van zijn waarnemen en aanraken en de bescheidenheid en laagdrempeligheid waarmee hij je uitnodigt om zichtbaar te worden als collega.

Vrij voelen en ruimte gebruiken

Ted heeft geen zin om een goeroe te zijn, dat maakt hem onvrij (denk ik). Hij wil kunnen genieten van de kwaliteiten van zijn collega’s en daaraan zijn kwaliteit kunnen toevoegen.
Ted lijkt te werken zonder enige vorm van kader, methode, onderbouwing of theorie. En, hoe kan het ook anders, dat lijkt hem vrij te maken / te houden. Als hij moe wordt echter, dan lijkt daar ook zijn beperking te liggen. Dan lijkt hij net iets minder ruimte te hebben voor de ander, lijkt hij zichzelf iets op afstand van de ander te plaatsen en dan net een goeroe met zijn volgelingen. Gelukkig zijn die momenten schaars en lijkt Ted zich bewust te zijn als dat gebeurt. 

Toch kaders nodig?

Op zulke momenten zijn de modellen, “het Drieluik”, “het Ontwikkelingsschema” of “de Cirkels”, van de verschillende opleidingen tot haptotherapeut, helpend voor mij. Die helpen mij met het kaderen van wat er gebeurt, dat geeft mij weer houvast en ruimte.  

Tachtig jaar!

Gelukkig weet Ted, ondanks zijn bijna tachtig jaar, heel zuiver met zijn energie om te springen en komen zulke momenten weinig voor.

Vrijer, zachter en daarmee nog veel krachtiger.

Ik heb de masterclass als een weldaad ervaren die mij (nog) vrijer heeft gemaakt. 

  • In mijn haptotherapiepraktijk raak ik nadien vrijer aan. En hoe vrijer de aanraking, hoe natuurlijker dat voelt. Daar is geen verbazing, gene of schaamte bij, wel ontroering.
  • In de trainingen die ik geef valt het me op dat ik regelmatig “zacht” train. Daarmee ontstaat er nog veel meer ruimte voor de ander, voor de kwaliteit van de ander. En dan gaat het leven!

Wat is dat “zacht”?

Als ik het over “zacht” heb dan bedoel ik met nadruk niet “vriendelijk” of “aardig”. Als ik “zacht” train dan wordt zichtbaar wie de ander is, met al zijn kwaliteiten en gebreken. Dat is zeker niet aardig, maar wel heel respectvol.

Nieuwsgierig naar haptotherapie, naar mij, of naar wat ik voor jouw organisatie kan betekenen?

 

http://www.thara.nl/masterclass/