Goed contact wezenlijk voor (langer) leven

Diverse onderzoeken tonen aan dat het hebben van goed contact met je naasten een wezenlijk onderdeel zijn voor een langer en gelukkig leven. Nu is dat niet zo verwonderlijk, eigenlijk een open deur. Maar wel goed om je te realiseren wat de waarde van af en toe goed contact met andere mensen te hebben.

Contact brengt je in beweging

Twee voorbeelden uit ieders dagelijks leven:

Je kent allemaal wel een saai moment in je leven. Dat kan bij een vergadering zijn als die collega weer breedsprakig…etc. of als je net even geen zin hebt in de volgende taak die op je ligt te wachten en je eigenlijk je tijd wat aan het verdoen bent. Woorden die daar voor mij bij horen zijn saai en duf, het is alsof ik een grijs sluier voor mijn ogen heb. Haast doods.

Als je over straat loopt en je komt iemand tegen. Als je dan contact maakt met diegene, in de ogen kijkt, dan gebeurd er gelijk van alles in je eigen lijf. Ook springen er diverse gedachten op.  Dan ontstaat er een heleboel leven, vanuit zo een kort contact moment met een wildvreemd mens, het brengt je gemoed in beweging.

Goed contact maakt je vrij, mij ook!

In mijn praktijk merk ik telkens weer bij een cliënt die, jammer genoeg, bijna klaar is bij mij, dat het contact tijdens de therapie de cliënt vrij maakt en mij als therapeut ook vrij maakt. Het gaat ons dan makkelijk af, tijd om te stoppen met therapie.

Maar ook bij een cliënt die voor het eerst bij een haptotherapeut komt, heb ik die ervaring. Als ik mij dan open stel voor contact en betrouwbaar aanwezig blijf (haptonomisch gezegd: present blijf) en probeer zo vrij mogelijk mij af te stemmen op de cliënt, dat dan meestal de cliënt ook vrij wordt. Die vrijheid maakt dat de cliënt meer zichzelf kan zijn en dus ook beter contact kan maken. Die vrijheid en dat contact werkt dan weer voedend, op de cliënt en ook op mij.

Zo kom ik meestal energiek en vaak ook geïnspireerd door mijn cliënten thuis.

Als ik per ongeluk wat mat en uitgeblust thuis kom weet ik dat ik mijn cliënten te kort heb gedaan, en mijzelf ook.

http://www.nu.nl/gezondheid/4264068/tweelingen-leven-mogelijk-langer-speciale-band.html