Voelen, gevoelens en emoties

Het kan heel verwarrend zijn, je kunt helemaal de weg kwijtraken in je eigen gevoelens. Of waren het nu emoties? Wat is nu eigenlijk “voelen” en wat zijn emoties? Zeker als je leven wat minder vanzelf gaat, kun je de weg hierin kwijtraken. Zit je aan de kwetsende opmerking van je baas te denken, borrelt dan boosheid op? Ben je dan aan het voelen, zijn het gevoelens is dit nu een gevalletje emoties. Tijd om helderheid te scheppen.

Gevoelens

Een mens heeft een geweldig rationeel brein. Daarmee kunnen we min of meer doen wat we willen: bruggen ontwerpen, in marsmannetjes geloven, kies maar uit. Ook kunnen we ergens aan denken (onze baas gisteren) en daar spontaan een boos gevoel bij krijgen. Terwijl het nu weekeinde is en de zon schijnt wordt je dan toch weer boos. Een voorbeeld van gevoel. Gevoel komt voort uit je denken.

Emoties

Dan hebben we ook emoties. bang zijn voor spinnen, je verheugen op je partner die straks thuis komt. Emoties hebben altijd met het verleden of de toekomst te maken. Natuurlijk voel je die emoties nu, net als dat je gevoelens nu voelt. Maar beiden hebben niets met het hier en nu te maken.

Voelen doe je in het hier en nubaby3 huilen

Voelen doe je in het hier en nu, met je tastzintuigen. Je kunt nu de stoel voelen waar je op zit, de gsm die je in je handen hebt als je dit leest. De stoel is hard of zacht, koud of warm. Je kunt naar de stoel kijken en bedenken dat hij hard is, maar dat is niet voelen. Voelen doe je met je lijf, de stoel voel je met je kont.

Voelen is simpel

Voelen is vooral simpel. Zodra het ingewikkeld of moeilijk wordt dan is het eigenlijk altijd zo dat je gestopt bent met voelen en dat gevoelens of emoties het je moeilijk maken. Dat kan zijn omdat je iets tegenkomt wat je eerder ervaren hebt en toen een nare ervaring was. Het voelen, in het hier en nu, kun je oefenen. Joga en mindfullness sluiten daar bijvoorbeeld bij aan. Wat haptonomie daar aan toevoegd is het contact met de ander. Als dat contact goed is dan helpt het je om in het hier en nu te blijven.

Voelen in contact biedt rust

Als je aangeraakt wordt, zeg voor het gemak “haptonomisch aangeraakt”, dan geeft dat altijd rust. Ook al voel je verdriet, boosheid, zelfs onrust, als je daarbij durft te blijven dan geeft dat altijd een vorm van rust. Dan voelt je verdriet, je boosheid of onrust ook o.k. Het kan zijn dat gevoelens of emoties in de weg zitten, dan kom je nog niet aan die rust toe.

Dus, voelen is altijd eenvoudig, het is geen hogere wiskunde. Dat betekend niet dat voelen altijd makkelijk is, allerlei gevoelens en emoties, gepieker of ongemak kan storend werken. Ook kan je het “kwijt” zijn. Kan het zijn dat je de eenvoud van voelen niet (meer) herkent of dat gedachtes, gevoelens en emoties de eenvoud van voelen overstemmen.

Nieuwsgierig? Maak vrijblijvend een afspraak voor een kosteloze kennismaking.