Seksualiteit en haptotherapie

Seksualiteit, intimiteit, vitaliteit, nabijheid, lichamelijk contact, hebben allemaal iets met elkaar te maken maar zijn ook wezenlijk verschillend. Probleem bij seksualiteit is dat er snel schaamte en schuldgevoelens bij komen kijken. Ook zijn velen in meer of mindere mate beschadigd in hun verleden. Hoe zoek je nu wel uit hoe dat voor jou zit, hoe het bij jou werkt?

Tijdens haptotherapie is lichamelijk contact vaak een wenzenlijk onderdeel . Het aanraken is nabij en bevestigend. Je kunt jezelf ervaren, je onrust, rust, boosheid, angst, verdriet. Je kunt ervaren hoe “heel” je voelt en ook hoe “in stukjes” je lijf (nog) aanvoelt. Als in het aanraken rust komt, kan het ook heel intiem en nabij voelen. Bij al die kleuren in het spectrum van voelen kom je allicht ook langs seksualiteit. We gaan daar niet naar op zoek, maar kunnen het wel tegenkomen. En als we het dan tegenkomen, hoe ga je daar mee om? Mag dat er zijn of is dat schaamtevol.

Seksualiteit, hoe ga je er mee om?

Als jouw hulpvraag gaat over seksualiteit zullen we op zoek gaan naar welke plek dat heeft in jouw leven. Welke plek het heeft naast intimiteit, vitaliteit, nabijheid en lichamelijkheid. Is het schaamtevol om er over te praten? Kun je met je partner er over praten? En hoe werkt dat nu, hoe benader jij iemand seksueel, hoe voelt dat in jouw lijf? En hoe voelt het anders dan als je iemand nabij wilt zijn?

Seks hebben of seksualiteit onderzoeken?

Met haptotherapie kun je, zonder seksuele handelingen, zonder elkaar op te geilen, zonder effectbejag, wel onderzoeken welke ruimte seksualiteit bij jou heeft tussen die andere begrippen: nabijheid, lichamelijk contact, vitaliteit, intimiteit. Juist vanuit de mogelijkheid om elkaar nabij te zijn, respect te hebben en het vertrouwen dat die ander ook respect voor zichzelf en voor jou heeft, kun je in alle veiligheid ook het begrip seksualiteit met haptotherapie ontwarren voor jezelf.

Trauma’s op seksueel gebied

Helaas komt het maar al te vaak voor dat mensen beschadigd worden op seksueel gebied. Dat kan op heel veel manieren zijn gebeurd. Vroeger als kind, maar ook als volwassene. Raak jij er gefrustreerd van als je partner je weer afwijst? Of ben jij juist diegene die telkens afwijst? Er over praten is altijd beter dan er niet over praten. Dat geld net zo zeer voor het kind, als voor jou als volwassene. Bij haptotherapie kom je soms ervaringen tegen die je “weggestopt” hebt. Vaak hoor ik dan: “Ik dacht dat ik daar nu wel klaar mee was”.  Onderstaande link gaat wat verder in op het verwerken van seksueel misbruik en wat haptotherapie daarin kan betekenen voor jou.

https://www.haptotaal.nl/seksueelmisbruik

Als je na aanleiding van het lezen van deze pagina vragen hebt kun je die altijd aan mij stellen

Contact*