Eerste hulp bij angst

Als je echt angstig bent heb je niet de concentratie om (veel) te lezen

Dus bovenaan: De EHBa

Oefening 1 (bij stevige angst):

Neem waar hoe het nu in je hoofd en je lijf is. Span al je spieren (echt allemaal) vol gas aan en hou dat 10 tellen vol. Laat ze dan los, ontspan. Half minuutje rust en doe bovenstaande cyclus nog twee keer. Neem aan het eind weer waar hoe het in je hoofd en je lijf is. Het houdt nog niet over, maar is wel iets minder gespannen, toch? Je kunt de oefening best een aantal keer per dag herhalen.

Oefening 2 (bij mindere angst):

Ga zitten op een eetkamer stoel, beide voeten op de grond. Neem waar hoe het nu in je hoofd en in je lijf is. Leg één hand onder je bil (onder het zitbotje) en ga er op zitten. Blijf er een minuut op zitten. Haal je hand weer onder je bil vandaan en voel hoe je ene bil nu anders voelt dan de ander. Probeer zo veel mogelijk te voelen (warm/koud, hard/zacht, scheef/recht). Mocht je last hebben van scheef zitten kun je altijd nog even je andere hand onder je andere bil leggen. Neem nu na afloop ook weer waar hoe het met je hoofd en je lijf is.

Als je tot hier gekomen bent met lezen sta je waarschijnlijk niet helemaal strak van de spanning. Dan had je de aandacht daar niet voor kunnen opbrengen. Dan kun je vast ook nog wat achtergrond lezen over aandachtsvol omgaan met je angst:

Waar gaat het over?

Veel mensen hebben flink angst in deze crisis. En terecht: gezonde mensen gaan, onnodig, dood. Heel veel gezonde levensjaren gaan verloren. Dat is echt zonde.

En wie weet, als diezelfde mensen over een jaar Corona krijgen, hebben we er helpende medicijnen voor. Dan zouden ze enkele weken ziek zijn om daarna hun leven weer op te kunnen pakken.

Bovendien: Je kunt het zo maar van een voorbijganger krijgen. Je loopt met je goede gedrag door de supermarkt, iemand hoest jouw richting op en… Daar moet je niet aan denken.

Nu ben ik best gezond, niet obees en nog net niet echt oud (57). Dus met een beetje mazzel zou ik met een besmetting deze maanden weg komen. Maar, mijn moeder (87), schoonmoeder (77) en schoonvader (81) waarschijnlijk niet. Mijn partner (astma & COPD) en buurvrouw (50% hartfunctie) hebben ook geen goede prognose als ze Corona krijgen. In jouw omgeving zal dat niet veel anders zijn.

Dus angst, ja. Het gaat over doodsangst.

Angst is geen leven

Tegelijk is voortdurend angstig zijn, niet te doen. Je wordt er ongelukkig en somber van, bovendien gaat van angst je immuunsysteem ook nog eens slechter functioneren. Niet echt fijn dus, die angst.

De afgelopen jaren heb ik diverse blogs over angst geschreven. Als je de zoekfunctie van mijn site (rechtsboven) gebruikt vind je er tientallen.

Angst heeft wel wat te vertellen

Angst vraagt aandacht en het is goed om daar serieus mee om te gaan. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat mensen met een “gezonde dosis angst” het overleefde, de andere maakte minder kans. Nu heb je in deze tijd, net als vroeger, naast een gezonde dosis angst, ook een gezonde dosis verstand en een gezonde dosis geluk nodig. Je angst wijst op een reëel levensbedreigend probleem. Bevatten wat het probleem is en er over nadenken wat je kunt doen om jouw risico’s in te perken, is belangrijk:

  • afstand houden (liever 2 meter dan anderhalve)
  • geen handen schudden, maar ook nadenken over winkelkarretjes, pinautomaten, benzinepompen, knopjes van fietsstoplichten, deurknoppen (buitenshuis), brievenbus etc etc
  • niet aan je gezicht zitten met je handen, zeker niet buitenshuis
  • terug in huis je handen ruim een halve minuut met zeep wassen. En smeer ze daarna in met zalf, want kloofjes zijn weer een extra risico
  • zo min mogelijk verschillende mensen “life” zien
  • etc

Als je dat hebt doorgedacht en afgekaart, dan begint de volgende opgave.

Hoe kun je alert zijn zonder te verkrampen?

Om al dit nieuwe gedrag aan te leren en alert te zijn op risico’s die je nog niet eerder beseft hebt, dat vraagt best een hoop aandacht. Dat is inspannend / vermoeiend. Eigenlijk zou de vraag boven deze paragraaf moeten zijn: “Hoe kun je aandachtsvol blijven zonder te verkrampen?” Aandachtsvol om de juiste fysieke afstand tot anderen te bewaren, om niet alles goed te doen om vervolgens tegen die paal te leunen waar heel Apeldoorn tegen leunt. Aandachtsvol te blijven op die momenten dat het wel nodig is.

Aandachtsvol ontspannen!

Alle piepjes nog aan toe, ook dat nog! Ja, ook dat nog!

Ook het ontspannen werkt zo veel beter als je dat met aandacht doet. Als je gewoon thuis komt na de boodschappen doen, je handen netjes >>20 seconden wast en doodmoe op de bank ploft dan rust je daar eigenlijk niet echt van uit, zeker niet als je daar vervolgens twee uur (of meer) blijft liggen. Daar wordt je alleen maar brak van.

Als je ontspant, doe het goed, daar rust je echt van uit!. Als ik tv/netflix kijk dan merk ik dat ik in 10 15 minuten helemaal ontspannen kan worden, heerlijk! Als ik vervolgens de hele avond aflevering na aflevering door blijf kijken wordt ik daar alleen maar brak van.