Denken en voelen is een ideale combinatie

Je hoort wel eens de uitspraak: “je zit teveel in je hoofd, je zou wat meer naar je lijf moeten luisteren”. Mensen die dat zeggen vergeten dat het hoofd een niet onbelangrijk onderdeel van het lijf is. Zo kan denken niet zonder voelen, dan wordt het piekeren. Dat schiet meestal niet zo op.

Het wordt onhandig als er gevoelens uit het verleden of angsten voor de toekomst bij komen.

Maar voelen kan ook niet zonder denken: Als je voelt dat je benen erg moe zijn en graag even rusten, dan kan het toch handig zijn om in ieder geval eerst even van het drukke kruispunt af te lopen voordat je je benen rust geeft. Het mooie is dat jouw lijf regelt dat je op dat drukke kruispunt niet voelt dat je benen moe zijn. Het voelen van je eigen lijf wordt even uitgezet door de licht verhoogde stress van het drukke kruispunt, het waarnemen van je omgeving wordt onder stress juist scherper: Je voelt je moeie betrampolinenen niet en ziet die aanstormende auto wel.

Stress, geniet maar met mate

Stress, spanning in goed Nederlands, zorgt er voor dat je alert bent en helder waarneemt. Je gaat beter zien en beter horen en je spieren staan klaar om in actie te komen. Spanning is heel gezond en helpt je met betere prestaties. Toneelspelers, zangers en atleten gebruiken het om tot topprestaties te komen. Regelmatig enige stress helpt je zelfs met gezond ouder worden. Iets anders wordt het als je continue onder stress staat. Dan woon je je lijf uit, je kunt niet goed voelen wat je lijf nodig heeft, je kunt niet meer goed voor jouw lijf zorgen. Je voelen wordt minder, je prestaties worden minder en je geniet minder van het leven. Je raakt moe en uitgeblust.

Voelen, gevoelens en emoties

Als de spanning niet meer uit je lijf gaat omdat je te lang stress hebt gehad of een onverwerkte 8850-munch-the-scream-e1336013995741heftige gebeurtenis hebt meegemaakt dan raak je het voelen kwijt. Het voelen, de thermometer van je lijf. Gevoelens omdat je ergens aan denkt, of emoties, meestal angst of boosheid, krijgen de overhand. Die hebben niets met jouw leven van nu te maken, maar met angst voor de toekomst of juist met gebeurtenissen uit het verleden. In plaats van soepel en vrij, wordt je daar juist onvrij en verkrampt van.

Koud en warm, hard en zacht

Vanuit die verkramping is het lastig weer vrij te worden. Mensen die veel piekeren, die erg angstig zijn of met PTSS, weten dat maar al te goed. Dan is het belangrijk om stapje voor stapje het voelen weer terug te vinden. Voelt de stoel waar je op zit warm of koud, hard of zacht? Voelen is altijd simpel, zodra het gecompliceerd wordt komen er gevoelens, gedachtes of emoties bij, dan gaat het niet meer over voelen. Als leidraad kun je handteren: als voelen ingewikkeld wordt is het niet meer interessant, heb je er niets aan.