Dissociatie en seksueel misbruik

Dissociatie kan je in allerlei gradaties hebben. Iedereen heeft het wel in een (zeer) lichte mate: Als je naar huis rijdt, van je werk, verrast zijn dat je er al bent. Of niet meer weten waar je 2 minuten geleden je bril hebt gelegd. Dat is een vrij normaal verschijnsel: je bent er even niet “bij” toen je je bril weglegde.

Als je iets heftigs meemaakt dan kan het ook zijn dat je dissocieert. Bij een auto ongeluk weet je vaak van het ongeluk zelf niets meer te herinneren, hetzelfde kan je gebeuren bij seksueel misbruik, daarbij kan je ook dissociëren. Het voordeel van dissociëren tijdens het misbruik is dat je het als het ware “niet hoeft mee te maken”. Tenminste niet in de volle intensiteit. Als je lange tijd onder veel te hoge stress staat (bv bij langdurig misbruik) kan het zijn dat je steeds makkelijker gaat dissociëren. Dat je deze manier van vermijden “eigen” hebt gemaakt. Dit kan je vervolgens ook in je dagelijks gaan leven toepassen, ook nadat de stress van het misbruik er al lang niet meer is: bijvoorbeeld bij de tandarts of bij inwendig onderzoek, of zelfs bij haast ieder “gevoel”. Als de stress op je werk veel wordt of als je relatie spanningen oproept. Je raakt steeds meer ontwent van de emoties van alledag. Dit kan zo ver gaan dat je niet meer op je werk kan functioneren, of dat je niet meer echt kan genieten van het leven. Jouw effectieve overlevingsmiddel van tijdens je misbruik heeft zich tegen je gekeerd in je huidige leven.

Alle manieren van dissociëren hebben gemeen dat het een vorm van vermijding is. Ten tijden van het misbruik is dat een zeer effectieve manier om het misbruik als het ware niet te hoeven meemaken (om te overleven). Als je begint met verwerken van jouw misbruik zal het hinderend gaan werken. Bij het verwerken is het belangrijk om te gaan voelen wat iets met je doet (dat is leven, daar wordt je blij en verdrietig van). Als je te snel dissocieert kom je niet toe aan het ervaren van je emoties (kom je niet toe aan leven). Het is dan belangrijk voor je om te leren steeds meer spanning en emoties aan te kunnen, meer te gaan voelen, zonder te dissociëren (te leren leven in plaats van overleven).

Als jij makkelijk dissocieert is het belangrijk om te gaan oefenen. Dat je jezelf traint in het meer gevoel, spanning en emoties aan te kunnen. Doe dat op een “lieve” manier voor jezelf, begin klein en als dat kleine minder moeite gaat kosten, doe dan weer een stapje.

Als je er zelf niet verder mee komt kan je hierbij de hulp van een therapeut inroepen.